Skele u gradu niču kao „gljive” poslije kiše, kreće energetska obnova knjižnice vrijedna milijun eura

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na području Bjelovara, u ovom su trenutku u realizaciji ili će se kroz naredne dvije godine realizirati, projekti ukupne vrijednosti 220 milijuna eura. Jedan od njih je i energetska obnova Narodne knjižnice Petar Preradović, koja se provodi u okviru obnove institucija iz područja kulture, putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te u suradnji s Ministarstvom kulture RH.

Slijedi i muzej 

– Na natječaj smo prijavili dva projekta, obnovu knjižnice i muzeja. Financiranje knjižnice je u stopostotnom iznosu iz NPOO-a. Imamo oko 70 tisuća eura troškova, koje moramo sami financirati, jer nam u projektu nisu priznati. No, ako gledamo da su radovi vrijedni 1 milijun i 35 tisuća eura, to je zaista zanemarivo. Predviđeno trajanje radova iznosi 18 mjeseci, rekao je gradonačelnik Hrebak i dodao slijedeće. 

 

– Što se tiče Dječjeg odjela knjižnice, projekt je prijavljen na jedan specifičan natječaj Fonda solidarnosti. Dobili smo sredstva za njezinu konstrukcijsku obnovu, no nažalost, posljednji natječaj nije bio pogodan za daljnje financiranje iz NPOO-a, tako da još neko vrijeme moramo biti strpljivi, odnosno pričekati objavu nacionalnog natječaja čije je raspisivanje u planu za slijedeću godinu. Obnova Dječje knjižnice je veliki projekt, vrijedan između 1,5 i 2 milijuna eura, pojašnjava Hrebak, dodavši kako obnova Gradskog muzeja ovaj ili slijedeći tjedan ulazi u proces savjetovanja i javne nabave. 

Selidba 

Zahvaljujući energetskoj obnovi, kvaliteta rada u knjižnici i pružanje usluga posjetiteljima, znatno će biti poboljšana. Gotovo energetski neovisna zgrada, ostvarit će i velike energetske uštede. Pod tim podrazumijevamo postavljanje solarnih panela, povoljniju struju i grijanje, što će u konačnici rezultirati značajnim uštedama.

– Vjerujemo da će prostora ostati i za financiranje nekih drugih projekata, koji su korisnicima od velike važnosti. Studijski odjel čeka najveća adaptacija, stoga njega u potpunosti praznimo i selimo u potkrovlje Državnog arhiva. Iako ćemo na raspolaganju imati nešto manji prostor, uredit ćemo ga tako da zaposlenici i korisnici mogu neometano obavljati sve što je potrebno. Odjel za odrasle ostaje na svome mjestu. Uz moguće manje zastoje, vjerujem da ćemo bez problema raditi za vrijeme izvođenja radova. Sretni smo što ćemo uskoro imati lijepu knjižnicu, sa zelenilom i malim parkom, u kojem će korisnici moći boraviti, kazala je Vjeruška Štivić, ravnateljica knjižnice.

Niz radova

Od građevinskih radova, na popisu su hidroizolacija podruma i zidova, termoizolacija dijela vanjskih zidova, kompletna obnova krovne konstrukcije, termoizolacija potkrovlja.

– U pogledu strojarskih radova, postojeće bojlere ćemo zamijeniti novim, kondenzacijskim, biti će ugrađena dizalica topline sa sustavom grijanja i hlađenja, dok od elektro radova imamo zamjenu rasvjete i elektranu kapaciteta otprilike 13 kilovata. Očekivana ušteda energije iznosit će minimalno 50 posto po pitanju toplinske energije, a 97 posto po pitanju primarne energije, pojasnio je projektant Igor Barberić, iz tvrtke B-projekt.

Iako je jesen na pragu, izvođač radova vjeruje u završetak radova prije zadanog roka.

– Rok radova je i više nego dovoljan, dakle godinu i pol, ali vjerujemo da će sve biti gotovo dosta prije. Najveći zahvat predstavlja krovište, jer polako ulazimo u jesen, pa bi nam vjetar i kiša mogli otežati posao, ističe Krunoslav Benković, direktor firme Begeom inžinjering.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!