Virus Zapadnog Nila potvrđen u Hrvatskoj, evo kakva je situacija u BBŽ

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prije dva dana, u Hrvatskoj su na području Siska i Petrinje službeno potvrđeni prvi slučajevi zaraze virusom Zapadnog Nila kojeg prenose komarci. Iako groznica u visokih 80 posto slučajeva prolazi bez simptoma, pod povećanim rizikom za razvoj težeg oblika bolesti su imunosuprimirane osobe te starije osobe koje već imaju postojeću kroničnu bolest, primjerice kroničnu bubrežnu bolest, dijabetes, ili hipertenziju.

Mjere prevencije

Podsjetimo, bolest se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka, razloga za strah i paniku nema, no svakako uz kontinuiranu provedbu mjera osobne zaštite od uboda komaraca, trebamo biti na oprezu. Poznato je kako je komarcima za razmnožavanje potrebna voda, jer ličinke u njoj polažu jaja iz kojih se potom razvijaju nove ličinke.

– Najbolji načini preventive su redovita upotreba repelenta koji odbijaju komarce. Prozore i vrata bi trebalo zaštititi mrežicama, a tijekom boravka na području s puno komaraca, posebno u sumrak, na sebi nositi odjeću s dugim rukavima i nogavicama. Neophodno je i aktivno sudjelovanje svakog pojedinca u borbi protiv komaraca, uklanjanjem uvjeta za razvoj komaraca, odnosno legla. Preporuka je ukloniti nepotrebne predmete u kojima se može zadržavati voda, redovito prazniti i mijenjati vodu u posudama te održavati zelene površine i vrtove, savjetuje Nikolina Obran, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo BBŽ.

Liječenje

Infekcija virusom Zapadnog Nila, u ljudi nakon inkubacije u rasponu od dva do 14 dana, najčešće prolazi bez simptoma. U oko 20 posto inficiranih osoba manifestira se kao akutna sistemska febrilna bolest nalik gripi, koju uglavnom prati povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, simptomi od strane gastrointestinalnog sustava te makulopapulozni osip. U manje od jedan posto oboljelih, može se razviti teži oblik bolesti, uslijed zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava, sa simptomima meningitisa i/ili encefalitisa, točnije upale moždanih ovojnica/mozga. U slučaju pojave navedenih simptoma, potrebno se odmah javiti liječniku.

– Ne postoje cjepivo niti specifična terapija, već se oboljeli liječe simptomatski. Bolest je rijetko smrtonosna i kod osoba koje razviju teški oblik bolesti, ona iznosi tri do 15 posto, pojašnjava epidemiologinja  Obran, naglasivši kako je Grad Bjelovar ove sezone provodio sve mjere suzbijanja komaraca prema planu i programu Zavoda za javno zdravstvo.

Gledajući statistiku, na području Europe svake se godine evidentira oko 1500 slučajeva bolesti, od kojih 115 sa smrtnim ishodom. Dodajmo da virus Zapadnog Nila prvenstveno prenose komarci roda Culex, dakle obični, domaći komarci.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!