Na Radićevom trgu u Bjelovaru priprema se spektakularni rock festival: ‘Čeka nas tri dana glazbe, plesa i zabave’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Manje od mjesec dana dijeli nas do drugog izdanja glazbenog festivala „Zbrda zdola”, koji će, ako je suditi prema tek dijelu najavljenog programa, u Bjelovaru napokon ugostiti glazbenike, koje na našem prostoru još nismo imali priliku slušati. O svemu brine vrijedna ekipa iz Centra za cjeloživotno učenje i kulturu, koja iz dana u dan pažljivo priprema i najmanji detalj, a sve kako bi posjetitelji od 13. do 15. rujna uživali u besplatnim koncertima na otvorenom.

Zvučna imena

U petak će nastupiti TV Eye, zagrebački bend koji je prošao dinamičan put od garaže do velike scene, predvođen poznatim hrvatskim kazališnim redateljem i glumcem Miranom Kurspahićem. Iste večeri, na pozornicu se penju i članovi bosanskohercegovačkog benda Zooster, čiji glazbeni izričaj karakteriziraju razni glazbeni žanrovi, od reggaea, rocka, preko bluesa, do popa i ska zvuka. Doznajemo kako će prvu festivalsku večer dodatno začiniti po jedan bend iz Varaždina i Bjelovara.

 

 

Subota je rezervirana za legendarni Atheist Rap koji stiže direktno iz Novog Sada, te za još dva benda sačinjenih od bjelovarskih glazbenika. Nedjelja, kao posljednji dan festivala u potpunosti je rezervirana za lokalne snage, predvođene Petrom Punkom.

Novi, drugačiji sadržaji

– Ove godine smo na novoj lokaciji, točnije u Radićevom parku kod Gradskog bazena. Tijekom tri festivalska dana, očekuju nas druženje, pregršt zabave, odlične svirke i brdo popratnih sadržaja, poput tetoviranja privremenim tradicionalnim hrvatskim tetovažama za koje će biti zadužena naša Bjelovarčanka Eva Balažin. Tu je i Sajam supkultura s jedinstvenim proizvodima domaćih obrtnika. Ponuda će zaista biti raznolika, od gotičkih „hoodica”, nakita, odjeće, do floralnih lubanja. Novitet nam je i „Games in Grass” rockerski piknik za sve generacije, klince, obitelji i ekipe. Za odrasle pripremamo skakanje u vrećama, Twister, Križić – kružić, nogomet u “bumper” loptama, a tu su i piknik deke, viseće mreže, fora osvjetljenje i još puno toga, kaže Ivana Hrpalo, ravnateljica Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar, dodavši kako će program obuhvatiti i zanimljive radionice.

Svi zainteresirani moći će se uključiti u izradu instalacije od mreže, radionicu dj-inga te oslikavanje labirinta s bijelim plohama. Naime, kreativna ekipa „43 JAM-a” ponovno stupa na scenu i ima zadatak ukrasiti nekoliko bjelovarskih zgrada.

Nedostatak koncerata

– Grafiteri će držati radionicu, pa će mali i veliki posjetitelji uz njihovu pomoć moći oslikati labirint, sačinjen od velikih bijelih ploha. Imamo još nekoliko iznenađenja, ali neka nešto ipak zasada ostane u tajnosti, kaže Hrpalo, sretna i zadovoljna što je festival već drugu godinu održavanja ozbiljno podigao ljestvicu.

– Smatramo da ovakvih sadržaja u našem gradu itekako nedostaje. Glazbena scena je u Bjelovaru bila jaka, ali se situacija nažalost dosta promijenila. Festival nam je idealna prilika da svim generacijama priuštimo nekoliko dana uživanja u kvalitetnim svirkama. Prošle godine smo tijekom festivala okupili oko 1500 posjetitelja. Sigurna sam da će ove godine ta brojka značajno porasti. Plan je da Zbrda zdola izraste u veliki glazbeni festival, na puno većoj lokaciji nego što je Radićev park. No, on mora izgledati kao i do sada, zelen, biti u šumarku i na otvorenom prostoru, kaže ravnateljica CUK-a.

Pomoć i podrška

Iako Zbrda zdola financijski podupiru Ministarstvo kulture, Grad Bjelovar i Turistička zajednica BBŽ, zajedno s nekoliko manjih i većih sponzora, financijska konstrukcija trodnevnog događaja prilično je „teška”. S obzirom da je festival u potpunosti besplatan, na nekoliko punktova posjetitelji će moći priložiti dobrovoljne novčane donacije.

– Sve što prikupimo ide u daljnji razvoj festivala. Kroz dvogodišnju organizaciju smo stekli puno kontakata, poznanstava s raznim ljudima, posebno organizatorima, menadžerima. Vjerujemo da će nam taj segment puno značiti za rast Zbrda zdola, ističe Ivana Hrpalo, naglasivši kako je i dalje otvoren poziv za volontiranje na festivalu. Ne radi se o nikakvim teškim poslovima, već izvršavanju jednostavnijih zadataka u smislu druženja, upoznavanja i stvaranja osjećaja društveno odgovornog rada.

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!