Zbog leda u Kapeli i Štefanju proglašena prirodna nepogoda, štete se zbrajaju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KAPELA/ŠTEFANJE – Priroda je i ovog ljeta pokazala svoju nemilosrdnu ćud i iskalila se i na dijelu Bjelovarsko-bilogorske županije. Zbog srpanjske tuče prirodna nepogoda je proglašena za Štefanje i Kapelu. U Kapeli su nastradala sjeverna naselja.

-Nastradalo je najviše povrtlarstvo: paprika, rajčica. Kukuruz će se vjerojatno oporaviti, ali sve ovisi od parcele do parcele jer tuča nije padala ‘preširoko’ već na razmaku od 200, 300 metara su jedni kukuruzi stradali, drugi nisu – navodi načelnik Danijel Kovačec.

Podaci o nastaloj šteti se još unose u sustav i zbrajaju, ali Kovačec vjeruje da će biti ostvareni uvjeti o šteti većoj od 20 posto izvornog proračuna te da će poljoprivrednici moći dobiti makar nekakvu odštetu. Isto očekuje i štefanjski načelnik Silvestar Štefović.

-Mi smo prikupili sve prijave naših poljoprivrednika koji su imali štetu na svojim usjevima. Uglavnom se radilo o kukuruzu i žitu tako da je bilo dosta štete na jednom dijelu općine. Sve prijave smo prikupili i poslali dalje na obradu i očekujemo da će biti nekakve odštete za naše poljoprivrednike – kaže Štefović.

U Štefanju je štetu od tuče prijavilo tridesetak OPG-ovaca.

Foto: ilustracija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!