O mještanima starijim od 65 godina s područja Nove Rače, Šandrovca i Severina brine 26 vrijednih žena

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

„Zaželi – Snaga zajedništva IV.” naziv je zajedničkog projekta kojeg provode Općina Nova Rača kao nositelj projekta, Općina Severin i Općina Šandrovac, a podrazumijeva dugotrajnu skrb te povećanje socijalne uključenosti kroz pružanje usluge potpore i podrške ciljanim skupinama. Ovaj hvalevrijedan projekt osigurava ostanak korisnika u vlastitom domu, kao i pravo na njihov život u zajednici.
Obuhvaća 156 korisnika starijih od 65 godina ili s invaliditetom, o kojima brine 26 žena, 11 s područja Nove Rače, osam iz Šandrovca i sedam iz Severina.

Svakodnevne potrebe 

– Javni poziv je otvoren cijelo vrijeme, pa se zainteresirani korisnici i dalje mogu prijavljivati, na način da popune prijavni obrazac, izjavu o broju članova, a ovaj put kontroliramo i visinu dohotka i primitaka. Do sada se prijavilo 160 ljudi, a primljeno je 156, dakle četvero je „na čekanju”, kaže Martina Bedeković, voditeljica projekta, dodavši kako su najčešće potrebe korisnika pospremanje životnog prostora, kuhanje, održavanje osobne higijene, opskrba namirnicama i lijekovima, plaćanje režija, dok su jednako bitni faktori druženje uz kavu i razgovor.

načelnik Općine Šandrovac i voditeljica projekta

 

Projekt puno znači i zaposlenim žena, prvenstveno jer rade u sklopu svoje općine, pa na posao ne moraju daleko putovati. Radno vrijeme je osam sat, no svaki dan se dogovara, sukladno rasporedu i potrebama korisnika kojima se na mjesečnoj razini dostavljaju i paketi kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština.

– Ženice su zaposlene na dvije i pol godine, većina njih je starija od 50 godina i neke će s projektom stići do mirovine. Koliko čujem, jako su zadovoljne, prvenstveno jer im je s obzirom na godine, pružena prilika za rad, otkriva Bedeković.

Sve ide po planu

Za općine je ovo četvrti projekt zaredom, provedba je i više nego dobro uhodana, iako je nešto više posla oko papirologije bilo zbog cenzusa i ograničenja broja ljudi u kući.

– Sada smijemo imati najviše dva člana kućanstva, a ukoliko ih je više, svi moraju zadovoljavati uvjete. Primjerice, kada žive tri osobe starije od 65 godina, one mogu postati korisnici, ali gdje je dvoje starijih, a jedna osoba ne, oni neće ostvariti to pravo. U pripremi je još jedan projekt koji će se provoditi u suradnji s LAGO-om, pa pozivam ljude da prate i prijavljuju se, kaže voditeljica.

Dodajmo još kako ukupna vrijednost projekta iznosi 1.170.000,00 eura, a riječ je o bespovratnim sredstvima iz Državnog proračuna RH (15 posto) i iz Europskog socijalnog fonda plus (85 posto).

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!