Kukuruz je apsolutni hit na tržnici: Proizvođači otkrili trik za pripremu najukusnijeg šećerca
Posjetili smo bjelovarsku Gradsku tržnicu kako bismo napravili sezonski pregled trenutne ponude i istražili kako su ovogodišnje vrućine utjecale na dostupnost i kvalitetu. Ugodna i živahna atmosfera tržnice bila je odlična prilika da se informiramo o stanju sezonskih proizvoda među kojima se svakako ističe kukuruz šećerac. Razgovarali smo s lokalnim prodavačima o cijenama, ali i savjetima za pripremu.
Cijene na razini prošle godine
S obzirom na visoke temperature koje su ove godine zahvatile našu regiju, dostupnost kukuruza pokazuje se relativno dobrom. Iako visoke temperature utječu na kvalitetu, što se odražava na lošijoj oplodnji nekih klipova, urod kukuruza je zadovoljavajuć i prodaja ide dobro.
– Ne mogu dugo opstati, sazru brzo, ali prodaju se – izjavila je prodavačica.
Što se tiče cijena, trenutno su one stabilne i prihvatljive. Cijene kukuruza kreću se između 30 i 40 centi po klipu, što je znatno povoljnije u usporedbi s cijenama na obali, gdje je za klip kuhanog kukuruza potrebno izdvojiti tri pa čak i četiri eura.
– Čak smo jeftiniji od trgovačkih centara – istaknuo je jedan od prodavača.
S obzirom na rast troškova proizvodnje, cijene su se zadržale otprilike na razini prošlogodišnjih.
– Cijene su iste kao i prošle godine. Trenutno su stabilne, a kasnije će ovisiti o ponudi. Troškovi proizvodnje su porasli i veći su nego prošle godine, a cijene su ostale tu negdje. Ne mijenjamo cijenu jer narod izgleda nema novaca ili ne želi platiti više – objasnila je prodavačica s bjelovarske tržnice.
Savjeti za pripremu
Kada je riječ o pripremi kukuruza, postoji nekoliko savjeta za najbolje rezultate.
– Kuha se kratko, a jede se slatko. Stavite kukuruz u vruću vodu kad voda počne ključati i kuhajte ga maksimalno 10 do 12 minuta. Tako će zadržati sve vitamine i minerale koje treba sadržavati – savjetovao nam je prodavač kukuruza.
Drugi preporučuju kuhanje kukuruza u vodi s dodatkom šećera i soli oko 15 do 20 minuta za poboljšanje okusa. Također, možete kuhati kukuruz u hladnoj vodi 12 minuta i ostaviti ga još nekoliko minuta u vodi kako bi bio sočniji. (ms)