[FOTO] S više od stotinu vrsta cvijeća, stabala, grmova, kaktusa, obitelj Bajza službeno ima najljepšu okućnicu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKO TROJSTVO – Protekle subote, u Velikom Trojstvu su u sklopu Pečenjak Festa proglašeni pobjednici izbora za najljepše uređenu okućnicu. Iako je konkurencija bila prilično jaka, a utrka tijesna, najveći broj „lajkova” putem Facebook stranice prikupili su Željko i Anica Bajza.

Kažu kako se nisu natjecali zbog osvajanja nagrade, već da ljudima prezentiraju svoju okućnicu, dugogodišnji rad i uloženi trud. S obzirom da su umirovljenici i imaju dovoljno slobodnog vremena, briga za okućnicu predstavlja im zadovoljstvo, aktivnost bez koje ne mogu zamisliti mirne umirovljeničke dane.

Raspodjela poslova 

– O okućnici brinemo supruga, mlađa kćer i ja. Svatko ima svoje zadatke i točno znamo tko je zadužen za koji dio. Natjecali smo se i prijašnjih godina, jednom bili prvi, zatim treći. Posla na održavanju okućnice imamo svakog dana, doslovno čim izađemo iz kuće. Košnja travnjaka, trimanje, uklanjanje ocvjetalog i suhog cvijeća, sadnja, orezivanje, zalijevanje… Standardna je to briga o našoj okućnici, kaže nam gospodin Bajza.

Dugogodišnje iskustvo pokazalo je kako ne vrijedi eksperimentirati s novim vrstama, već se držati onih provjerenih, dakle sadnica koje su izdržljive i bez problema uspijevaju u našim krajevima, poput puzećih ili stojećih pelargonija, trojačkih ruža. Za svakodnevno održavanje, na dan je Bajzinima potrebno otprilike sat vremena, ponekad i malo više.

Ljetna žega 

– Visoke ljetne temperature, posebno nedavni toplinski val zahtjeva i pojačanu brigu. U tim uvjetima biljke trebaju više vode, rano ujutro ili kasno navečer. Za vrijeme onih strašnih vrućina, tegle smo sklanjali u hlad, a osjetljivije vrste štitili suncobranima. Iako bismo željeli, nažalost mjesta za sadnju više nemamo. Supruga i ja se često šalimo da smo „ispucali” sve kapacitete, kaže Željko i otkriva kako u sklopu okućnice imaju više od 100 vrsta cvijeća, stabala, grmova, kaktusa, žbunova, parkovskog drveća, dok ipak najveći interes prijatelja i susjeda vlada za crvenim i bijelim močvarnim hibiskusima.

Rado poklanjaju 

– Mnogi zbog njihove posebnosti traže sadnice, koje rado dijelimo. Veliko Trojstvo je poznato po lijepo uređenim okućnicama i mislim da smo na njih svi jednako ponosni. Pored naše kuće ljudi najviše prolaze nedjeljom, kada idu u crkvu na misu. Nerijetko zastanu pored dvorišta, promotre ga, upute nam hvalu za sve što radimo, sretni su Željko i Anica.

FOTO: ustupio Ž. Bajza

 

 

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!