Zanima vas tajni svijet biljaka? Dođite danas na otvoreno predavanje u prirodi. Evo detalja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA/VELIKA BRŠLJANICA – Povijesna udruga Bršljanica organizira danas (27.07) radionice za djecu, mlade i odrasle o samoniklom jestivom i ljekovitom bilju. Milan Miščević iz Udruge ističe kako im je cilj bio u modernim vremenima potaknuti neka tradicionalna znanja.

– Ideja je bila da ljude upoznamo s biologijom i ekologijom, to su sad popularne teme. Dobili smo sredstva od Bjelovarsko-bilogorske županije, a imamo i predavačicu iz Zagreba s kojom surađujemo, Ivančica Krivdić a koja radi s nama ovog ljeta dvije radionice – poručuje Miščević.

Zanimljiva druženja održat će se u hladu kod nogometnog terena u Velikoj Bršljanici. Tajni svijet biljaka, radionica za vrtićki i niži školski uzrast počinje u 17 sati, a na njoj će najmlađi moći saznati imaju li biljke nos te što ih o biljkama mogu naučiti životinje. Od 18:40 oni stariji od 12 godina učit će o samoniklom i ljekovitom bilju te saznati što je zapravo biljni lijek, imaju li biljke čarobni štapić te kako se izrađuju ljekoviti pripravci. Odrasli će o ljekovitom bilju učiti večeras od 19:40 uz šetnju.

– To je kratka šetnja kroz naselje, vodit će nas stručna voditeljica. Šetat će se po prirodi, prepoznavati biljke i informirati što se od njih može napraviti. Tko ima herbarij, neka ga slobodno ponese, pa i za uspomenu spremi nekoliko biljaka u njega – kaže Miščević.

Imaju tridesetak aktivnih članova, no privlače i brojne posjetitelje

Osim šetnje, održat će se i kviz u poznavanju samoniklog jestivog bilja, a najbolji će dobiti i čajnu mješavinu. Svi su pozvani na ove radionice besplatnog i otvorenog tipa na kojem će za posjetitelje biti pripremljeno i osvježenje.

– Ovo događanje je svakako za one koji su ostali na kontinentu. U kolovozu organiziramo i još jedno Ljeto u Bršljanici. Uvijek napravimo šetnju do obližnjeg mjesta ili lokaliteta koji je zanimljiv. Otvorimo i dom s izložbom radova s likovnih kolonija – najavljuje.

Inače, Povijesna udruga Bršljanica okuplja 30-ak aktivnih članova, no privlače ljude šireg kruga, iz Kutine, Daruvara i Garešnice.

– Trudimo se biti aktivni, ne samo organizirati godišnje skupštine. Javljamo se na razne natječaje grada Garešnice i Bjelovarsko-bilogorske županije, pa sredstva koja dobijemo, onda koristimo za neka događanja i druženja – kaže Miščević koji poziva sve zainteresirane danas ili bilo kad na druženje u Veliku Bršljanicu kod Garešnice.

FOTO: Facebook Povijesna udruga Bršljanica


PODIJELI S PRIJATELJIMA!