Učenje kroz praksu: Srednjoškolci zasadili vrt pa od uzgojenog povrća kuhali fenomenalna jela
U bjelovarskoj Turističko-ugostiteljskoj i prehrambenoj školi upravo je dovršen projekt kroz koji su tamošnji učenici i nastavnici zasadili školski vrt pa čak i kupili plastenik. Riječ je o projektu koji je odobrilo i financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a cilj mu je bio povećati održivost kuharskih praktikuma kroz educiranje i kupnju staklenika i formiranje školskog vrta. U projektu su sudjelovali budući kuhari, pomoćni kuhari, slastičari, pekari, turističko-hotelijerski komercijalisti te pomoćni vrtlari, ali i nastavnici kuharstva. Projekt vode socijalne pedagoginje Tea Milinović i Tatjana Bedeković, a školi je odobreno 1 690 eura za njegovo provođenje.
– U vrtu se uzgaja povrće i začinsko bilje koje učenici koriste na praktičnoj nastavi, a posjetili su i brojne lokalne OPG-ove kao što su OPG Bačak i OPG Perec, gdje su se imali priliku educirati o ekološkoj proizvodnji namirnica i povrća. Osim toga, surađivali su i s Romskom kućom koju su posjetili, te s Centrom za inkluziju i socijalne usluge u Bjelovaru čije su staklenike i plastenike posjetili kako bi od njih naučili na koji način funckionira staklenička proizvodnja povrća. Posjetili su i Srednju školu Bartola Kašića u Grubišnom Polju, a poslušali su i predavanje Nikole Malbaše iz Centra za inkluziju i socijalne usluge Bjelovar o ekološkoj proizvodnji salate. Ovim projektom osigurali su Školi vrt i staklenik u kojem će se nastaviti uzgajati povrće, a u učionice i praktikume su uveli teme održivosti, ekološke proizvodnje i odgovornog korištenja namirnica. Povrće koje učenici sami uzgoje su tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci naveliko koristili u jelima, a osmislili su i recepte na temelju povrća koje uzgajaju koje su skupili u digitalnu kuharicu – pojasnila je socijalna pedagoginja Tea Milinović iz TUPŠ-a.