RABARBARA Zaboravljena kultura koja se budi
18. prosinca 2019.
VELIKA GORICA/BJELOVAR – Kultura koja je kod nas na margini i pomalo zaboravljena, a mnogi su se s njom vjerojatno susreli gledajući britansku slastičarsku emisiju, je rabarbara. Dolazi iz Sibira, za uzgoj nije zahtjevna, pa je i to bio jedan od razloga zbog čega je njene presadnice počeo uzgajati Anto Jurić iz Velike Kosnice.
-Ljudi misle da je rabarbara nešto egzotično, ali nije. Ona se neko vrijeme uzgajala i kod nas, čak postoji jedna sorta koja se zove zagrebačka rabarbara – kaže Jurić.
Rabarbara se tako pridružila sadnicama povrća i začinskog bilja -od starinskih i crnih rajčica do mente s okusom ananasa na njegovom OPG-u. Da ta kultura nije egzotična dobro zna Jadranka Trstenjak iz Velikog Trojstva. Posadila ju je, kaže, jer je željela sačuvati ono što su radile i naše bake.
-Vidjela sam, probala i svidjela mi se. Željela sam vratiti sve ono što smo izgubili, čega više kod nas nema, a nekada je bilo – tumači Trstenjak. Na njenom OPG-u rabarbara odlazi u slatke proizvode – kompote, pekmeze i džemove. Reakcije kupaca na nju su pozitivne.
-Onih koji se usude probati. Ljudi misle nepoznato je, pa ne želim, ali tko ju proba vrati se. Pogotovo im se sviđa kombinacija jagode, aronije i rabarbare – kaže Trstenjak. No, odlučite li se sami uzgajati i pripremati rabarbaru oprez – koristiti se smiju samo stabljike jer su listovi toksični.