Potresna priča o tragičnom napadu na Španovicu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Konferencijska dvorana „Quella“ sinoć je bila ispunjena emocijama i sjećanjima na jedan od mračnih trenutaka hrvatske povijesti. U ponedjeljak, 20. svibnja, s početkom u 20 sati, održana je posebna projekcija dokumentarnog filma “Španovački memento”, scenaristice i redateljice Nade Prkačin. Ovaj film donosi potresnu priču o tragičnom napadu na selo Španovicu tijekom Drugog svjetskog rata.

Napad se dogodio 4. listopada 1942. godine, točno u 23 sata, kada su partizanske postrojbe napale selo Španovicu. U brutalnom i neravnopravnom sukobu, bez obzira na dob i spol, ubijeni su brojni mještani. Nakon masakra, selo je bilo izloženo pljački i paljenju, ostavljajući za sobom pustoš i neizbrisivu tugu.

Iako su prošla desetljeća, tajne tog strašnog događaja ostale su duboko zakopane u sjećanjima preživjelih i njihovih potomaka, kao i u arhivskim dokumentima. Komunističke vlasti desetljećima su progonile Španovčane i njihove obitelji, a mnogi događaji iz Drugog svjetskog rata ostali su obavijeni velom šutnje.

“Španovački memento” nastoji odgovoriti na pitanja koja već dugo muče potomke žrtava. Zašto su se ovi događaji prešućivali? Zbog čega su Španovčani bili progonjeni i hoće li pravda konačno biti zadovoljena? Film tako donosi svjedočanstva eminentnih sugovornika koji rasvjetljavaju ove mračne trenutke povijesti.

Projekcija filma pružila je priliku da se čuje glas žrtava i njihovih potomaka te je otvorila raspravu o događajima koji su dugo bili zanemareni. Publika je imala priliku saznati više o tragičnoj sudbini Španovčana i prisjetiti se žrtava ovog strašnog zločina.

Posebna atmosfera vladala je tijekom cijele večeri, a nakon filma, prisutni su imali priliku razgovarati s producentom Ivicom Borzićem koji je izrazio zadovoljstvo što je Lipik domaćin ove projekcije, nakon premijere koja je dan ranije prikazana u Španovici povodom blagdana Duhova. Borzić je također izrazio nadu da će film pomoći u rasvjetljavanju istine i potaknuti daljnje istraživanje ove nepravde i ovih događaja.

Projekciji su nazočili i potomci Španovčana koji danas žive na području Pakraca, Lipika, ali i diljem Hrvatske. Među njima je bio i predsjednik Zavičajne zajednice Španovčana, Marko Svjetličić, koji je zahvalio autorima filma na tome što su obradili ovu temu i pristupili joj na osoban način.

„O samoj Španovici mogao bih pričati cijelu večer“, rekao je Svjetličić, koji se svojevremeno vratio živjeti u selo svojih predaka. Tom prigodom govorio je i o specifičnom španovačkom dijalektu, odnosno ravnogorskom govoru, koji se u Španovici sačuvao jer je to naselje bilo svojevrsna enklava u tom geografskom području. Zbog toga je sačuvan autohtoni, tzv. kekavski govor. Tako je nastao i rječnik ravnogorsko-sušičko-španovačkog dijalekta autora Zvonimira Erjavca.

Projekcija filma o Španovici pokazala je važnost dokumentiranja povijesti kako bi se buduće generacije mogle prisjetiti žrtava i razumjeti kontekst tih teških vremena. Lipik je sinoć bio mjesto susreta prošlosti i sadašnjosti, mjesto gdje su se otvorila srca i gdje je kolektivna bol postala dio zajedničkog sjećanja.

 

 

Tekst i foto: Matija Kulhavy


PODIJELI S PRIJATELJIMA!