Lukas je pravo informatičko čudo od djeteta! Prvi na Državnom natjecanju, ali i tehnička podrška školi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U jednom razredu u II. OŠ Bjelovar krije se pravo informatičko čudo od djeteta. On je Lukas Horvat, učenik 5. d razreda koji je na ovogodišnjem Državnom natjecanju iz informatike u Vodicama u kategoriji Digitalne kompetencije osvojio prvo mjesto. Lukas se tako okrunio titulom državnog prvaka u svojoj kategoriji, a kao mentorica na tom putovanju ga je pratila njegova učiteljica informatike Ankica Toth.

Inače, najuspješniji učenici iz Hrvatske natjecali su se u kategorijama: Logo, Algoritmi, Digitalne kompetencije, Osnove informatike i Razvoj softvera. Natjecanje je namijenjeno učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih i učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola Republike Hrvatske.

Ponosna mentorica

– Lukas je prvo na Županijskom natjecanju osvojio čak prva dva mjesta u dvije kategorije, a iz kategorije Digitalne kompetencije je pozvan i na Državno natjecanje. Lukas je prvi riješio test i nadmoćno je prvi u državi. Svi smo jako sretni i ponosni zbog njega. Lukas je učenik koji voli učiti i sam stalno traži nešto novo. Naravno, puno smo zajedno i radili i riješio je puno zadataka – rekla je Toth.

Pripreme za natjecanje

– Obično bih vježbao na redovnom satu informatike, a imao bih i samostalni sat s učiteljicom. Naravno, vježbao sam i kod kuće, učiteljica bi mi slala zadatke, a ja bi ih brzo riješio – kaže Lukas.

– Lukas mi je zadavao puno posla jer bih ja duže smišljala zadatke nego što ih je on rješavao – nadovezala se uz smijeh mentorica rekavši da je Lukas svojim znanjem već nadmašio gradivo iz informatike za peti razred.

Lukasu državno natjecanje, kaže, nije bilo teško.

– Bio je jako lagan tempo. Tijekom samog pisanja malo sam bio pod stresom jer neki su zadaci ipak bili teški dok sam neke riješio za minutu – dodaje.

Na Lukasa nije ponosan samo razred i cijela II. OŠ Bjelovar već i obitelj i prijatelji.

– Svi su jako ponosni na mene. Kada sam vidio ljestvicu, skoro sam se srušio, ali prije pisanja i tijekom samog pisanja imao sam osjećaj da ću biti prvi ili barem drugi – kaže Lukas.

Lukas nam je ispričao zašto je informatika danas važna, ne samo za djecu već i odrasle.

– Sve je danas digitalno i tehnologija se puno koristi. Plus, da ne kažem da informatičari imaju velike plaće – primjećuje Lukas.

Majstor za sve

Kako je već mentorica spomenula, Lukas za vrijeme nastave iz informatike uvijek radi nešto drugo pa je tako nedavno na satu smišljao logo za Mali školski sajam u II. OŠ.

– Najčešće radim nešto drugo, prije natjecanja rješavao sam zadatke s prošlih natjecanja, ali sada kada je to sve prošlo, ili programiram svoje igrice ili neke programe. Često sam angažiran i za popravljanje računala – kaže.

Isto tako, uređuje školski list.

– Ako se pogleda u impressum školskog lista, ja sam glavni urednik, grafički urednik i informatička podrška. Dodao sam i nekoliko igrica te viceva jer imamo i zabavni dio stranice. Riješio sam i da se objave razvrstavaju prema kategorijama – rekao je Lukas.

Lukas pokušava sam izrađivati igre i to u programu koji je nedavno počeo koristiti – Godot. Mentorica Ankica Toth kaže da puno toga nauči gledajući i čitajući razne tutoriale, ali Lukas i inače jako brzo uči.

– Puno čita tutoriale. I kada je rješavao programiranje, ima ideju kako dođi do rješenja te si pomogne tako što pronađe naredbu. Nedavno je radio cirkularno pismo dok su ostali učili neke temeljne stvari poput oblikovanje fonta i slično – kaže mentorica.

Lukas se odlično u Vodicama proveo i u slobodno vrijeme, a i za smještaj i cimare ima samo riječi hvale. S jednim od cimera ostao je i jako dobar prijatelj. Čestitamo Lukasu koji nam je najavio da se i sljedeće godine planira prijaviti na natjecanje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!