Umjesto meda, podvaljuju nam sirupe od pšenice i riže. Može li EU tome stati na kraj?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Hrvatskoj se ovisno o sezoni proizvede od pet tisuća do deset tisuća tona meda. Istovremeno, 2022. je uvezeno tri tisuće tona najviše iz Španjolske, Njemačke i Poljske, a pčelari sumnjaju da je zapravo riječ o medu iz Kine koji je u tim zemljama prerađen. Zašto negodovanje zbog uvoza meda iz Kine? Zbog sumnje na patvorenje. Istraživanje provedeno u 20 EU zemalja je pokazalo da je 46 posto uvezenog meda najvjerojatnije patvoreno, u njemu su otkriveni sirupi od riže, pšenice, šećerne repe, a najveći dio je uvezen upravo iz Kine i Turske. Patvorenje je pri tome sve sofisticiranije i sve ga je teže otkriti čak i laboratorijskom analizom.

-Kada vi u domaći, hrvatski med utrpate 40 posto mješavine s patvorenim medom, šećernom otopinom u laboratoriju, tako nam kažu, jako teško mogu prepoznati je li to patvorina ili nije jer je med preuzeo osobine pravog meda, peludna zrnca i ostala svojstva, patvorina je prikrivena pravim medom – tumači predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet.

Lokalni pčelari se pak žale da se prodaju.

-Kada u trgovinama stavljaju med na akcije naravno da ljudi probaju, ali ljudi se većinom vraćaju kada prepoznaju pravu kvalitetu i pravi med, ipak je to razlika, ali naravno da nam smeta – kaže daruvarska pčelarka Jana Veltruski.

Pčelarstvo Veltruski

 

Patvorine ruše cijenu

I dok pčelari koji prodaju na kućnom pragu svoj med i uspiju prodati, oni s većim količinama muku muče i na zalihama još imaju med iz 2022., a to je, uvjereni su, izravna posljedica nelojalne, patvorene konkurencije.

-Mi i ovo malo meda što skupimo uslijed ovih promijenjenih klimatskih prilika unazad deset godina teško plasiramo na tržište – ljuti se Kocet.

I to zbog cijene. Patvoreni je, pogađate, znatno jeftiniji.

-Taj med stoji i do četiri eura po teglici dok ga mi prodajemo od osam nadalje, ovisno o sorti i vrsti meda – jasan je predsjednik Pčelarske udruge Bagrem Daruvar Zmagoslav Koudela.

Pčelari zbog cijene sumnjaju da je riječ o patvorinama. Patvoreni med se naime u veleprodaji trži za oko euro i pol, a po toj cijeni pčelari med ne mogu ni proizvesti, a kako je patvorine teško detektirati računica je jasna. Upravo je računica, odnosno cijena mnogima zbog niskog životnog standarda i jedini kriterij kupovine, kako ostalih proizvoda tako i meda.

Zoran Milovac

 

-Netko ne pita za cijenu, kaže što hoće i uzme, kupci koji su zadovoljni uzmu ako im je nekada možda i skupo, ali im je važno da su zadovoljni, a nekima bi bilo skupo koliko god da kažete – pomireno kaže bjelovarski pčelar Zoran Milovac.

Kako prepoznati pravi med?

No, svi bi za svoj novac trebali dobiti med, a ne nešto što se samo tako deklarira. Pitanje je kako uopće možemo znati kupujemo li med ili lažnjak?

-Zračna kugla, kada se teglica okrene i kada se vidi zračna kugla to je dobar med, a med kada se nakapa na ubrus on ga ne promoči – otkriva nam nekoliko trikova Koudela koji uspješno pčelari još od 1988.

Međutim, pitanje je koliko su i takve metode pouzdane i provedive. Patvoreni med se i laboratorijskom analizom teško detektira, mirisom, izgledom i okusom je blizu originalu i rijetko tko će dobru patvorinu prepoznati.

EU Direktiva o medu

Europska unija tome želi stati na kraj zbog čega je donijela Direktivu o medu prema kojoj će na svakoj teglici meda ubuduće morati pisati iz kojih sve zemalja med stiže. Zahtjev da se navode i postoci ne može biti ispunjen jer je teško nakon miješanja znati koliki postotak meda je primjerice iz Hrvatske, koliki iz Slovenije, a koliki iz Hondurasa i Kine. No, znat će se barem ono osnovno – odakle sve je. Što od toga očekuju domaći pčelari? I puno i ništa, kažu nam. Hrvatska naime takvo označavanje ima od 2019., a pčelari unatoč velikim očekivanjima i nadama nisu primijetili znatne pomake, pa ni od europske razine ne očekuje ništa spektakularno.

-Apsolutno se slažem da će to biti jedna bitna, značajna promjena no skeptik sam prema toj priči jer mi u Hrvatskoj nemamo jasan rezultat i boljitak u prodaji meda nakon te naše odluke i toga što mi već pet godina radimo ono što će Europska unija raditi sutra – oprezan je čelni čovjek Hrvatskog pčelarskog saveza.

Dražen Kocet, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza

 

Ono što pčelari traže je zabrana miješanja meda jer se time patvorine prikrivaju pravim medom. No, nastave li patvorine s tržišta istiskivati pravi med, pčelari će izgubiti ekonomsku računicu, odustati od pčelarenja, a time će na gubitku biti cijela poljoprivreda.

-Divlje oprašivače smo manje, više uništili sa sredstvima za zaštitu bilja, ostala nam je još samo medonosna pčela o kojoj pčelari brinu, čuvaju ju i paze – ističe Kocet.

Crne prognoze govore da bi ne stane li se na kraj patvorinama do 2030. trećina europskih pčelara moglo košnicama reći zbogom, a izgubljeno će biti pet milijuna pčelinjih zajednica. Pčelari stoga apeliraju da med kupujemo od domaćih pčelara, ako ne znamo lokalnog pčelara da tada posegnemo za nacionalnom staklenkom i oznakom Med s hrvatskih pčelinjaka jer je to provjereno domaći, kvalitetan med.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!