HDZ-u je malo nedostajalo do povijesne pobjede u II. izbornoj jedinici

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Izborni rezultat HDZ-ove koalicije u II. izbornoj jedinici svakako govore u prilog toj stranci, kao i koalicijskom partneru HSLS-u, no manje je poznato da je sedmi mandat toj koaliciji izmaknuo za par stotina glasova.

Podsjetimo, nakon što su izlazne ankete najavile da će u II. izbornoj jedinici broj mandata ostati nepromijenjen u odnosu na prethodne parlamentarne izbore, u HDZ-u su se ipak nadali, a tomu su u prilog davala i njihova istraživanja, da bi mogli doći i do sedmog mandata i tako II. izbornu jedinicu još više okrenuti na desnu stranu.

Prvi neslužbeni rezultati koji su HDZ-ovoj koaliciji dali osam mandata u II. izbornoj jedinici, kao i podaci koji su dolazili s terena, da su na području Bjelovarsko-bilogorske županije osvojili čak 42 posto glasova, budili su nadu. No, kako to već i biva s rubnim mandatima, tijekom noći HDZ-ova koalicija prvo se stanjila za jedan, a potom i za dva mandata.

U političkim kuloarima spominje se da je za izostanak sedmog mandata odgovoran zagrebački dio II. izborne jedinice. Tamo je, naime, HDZ-ova koalicija dobila 31,13 posto glasova, a Rijeke pravde 21 posto, ali Domovinski pokret osvojio je čak 13,37 posto glasova, što je više od očekivanja. Po tvrdnjama dobro upućenih političara u izbornu matematiku, upravo su ti glasovi presudili da HDZ-ova koalicija završi na šest mandata, a Domovinski pokret osvoji dva mandata.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!