Suhe šljive: Evo koje zdravstvene dobrobiti skrivaju ove energetske bombice!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon dijetalnog i zdravog celera, namirnica tjedna u emisiji Ritam zdravlja na Alfa radiju su suhe šljive, energetske bombice koje iznimno dobro utječu na vašu probavu. Više o njima ispričala nam je bjelovarska nutricionistica Margita Zlatić Crnković.

-Šljive su voće koje su ljudi vrlo rano počeli sušiti i na taj način počeli čuvati za zimska vremena, ali zbog smežuranog izgleda vrlo često ne izgleda kao neka poželjna voćka – objasnila je Crnković.

-Činjenica je, međutim, kako je to izuzetno zdravo voće i zapravo suhe šljive nikako ne bi trebalo zanemarivati. Dapače, trebalo bi ih svakako uvrstiti u  prehranu – dodala je.

Zdravstvene dobrobiti

Sugovornica nam objašnjava kako su suhe šljive iznimno dobre za borbu protiv kolesterola te snižavanje krvnog tlaka.

Naime, postoje i brojne studije koje pokazuju koje su zdravstvene dobrobiti šljive. Prije svega, suhe šljive su povezane sa snižavanjem krvnog tlaka i sa snižavanjem razina LDL kolesterola, onog kojeg u narodu zovemo „zločesti kolesterol“ – pojasnila je Crnković.

Kako pojašnjava nutricionistica, suhe šljiva bogate su i antioksidansima koji štite stanice od slobodnih radikala, a imaju i pozitivan utjecaj na kosti te na taj način sprječavaju rizik od osteopenije i osteoporoze. Ipak, suhe šljive su u narodu najpoznatije kao pomoć pri zatvoru.

-Ono što je možda najpoznatije u narodu je da suhe šljive pomažu kod zatvora. S tim treba biti isto tako oprezan da se ne pretjera s količinom. Poanta je da ih jedete redovito, ali da ne pretjerate u količini zato što velika količina ima laksativni učinak – preporučila je Crnković.

Sugovornica dodaje kako je dnevna optimalna količina suhih šljiva bez koštice četiri do pet komada. Budući da u sebi sadrže topiva i netopiva vlakna koja doprinose motalitetu crijeva,  na taj način reguliraju probavu.

Vitamini i minerali

Sugovornica nam ističe kako, osim što su saveznici dobre probave i snižavanja krvnog tlaka, suhe šljive skrivaju i mnoštvo vitamina.

-Treba reći i kako su suhe šljive riznica mineralnih tvari. Vrlo često pričamo o tome koliko su namirnice bogate vitaminima. I suhe šljive su bogate vitaminima, posebno vitaminom C, te nekim vitaminima B skupine kao i vitaminima E i K koji su inače topivi u mastima – objasnila je Crnković.

Osim vitamina, suhe šljive skrivaju i pregršt mineralnih tvari.

-Međutim, prava riznica je ono što imaju, a to je puno mineralnih tvari, prije svega kalcija i fosfora, zatim kalija, željeza, magnezija i bakra – ispričala nam je sugovornica.

Unatoč smežuranom i možda neprivlačnom izgledu, Crnković ističe kako suhe šljive ne smijemo zanemarivati, a način na koji ćete ih konzumirati potpuno je nebitan.

-Kako god da se odlučite pripremiti ih ili jesti, s odabirom suhih šljiva nećete pogriješiti, ali je važno da ih uvrstite u prehranu i da ih ne zanemarite jer unatoč tome što je svježe voće možda preporučljivije i primamljivije oku, suhe šljive su riznica zdravlja koju ne treba zanemarivati – zaključila je nutricionistica.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!